Подобряват здравните услуги в отдалечените села в Неврокопско

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов подписа договори за безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 – 2020 г.

Единият от проектите е «Подобряване достъпа и качеството на здравните услуги в труднодостъпни и отдалечени населени места на трансграничния район на Община Гоце Делчев и Община Пагайо». Общата цел на проекта е да подобри достъпа до качествени здравни услуги – първична медицинска/доболнична помощ в трансграничния регион чрез обновяване и оборудване на здравните служби в труднодостъпни и отдалечени райони. По проекта ще се извърши ремонт и оборудване на здравните служби в селата Лъжница и Брезница в община Гоце Делчев, както и две други в гръцката община – партньор по проекта. Ще бъде направен ремонт и оборудване на Общински Център по Телемедицина в гр.Гоце Делчев (България) и гр. Елефтеруполи (Гърция). Освен това ще се закупят 2 специализирани автомобили - мобилни станции за първична помощ.

Резултатите от проекта ще бъдат изградена и функционираща система за телемедицина в първичната медицинска помощ в трансграничния регион осигуряваща обслужване на населението от отдалечените населени места. Друг важен резултат е, че цената на медицинските услуги ще бъде намалена. Общият одобрен бюджет на проекта е 917 042 евро, като бюджетът на община Гоце Делчев е 470 427,20 евро. Общата продължителност е 24 месеца.

Другият проект «Сертифициране на социални предприемачи в трансграничния регион» предвижда създаване на общинско социално предприятие „ЦВЕТЕН ГРАД”. То ще предоставя възможности за заетост на лица, напускащи специализирани институции, както и трудова реализация на хора с увреждания или социално слаби лица на територията на Община Гоце Делчев. Проектът цели и развитието на нови професионални умения, трудови навици и професионална ориентираност, получаване на равен шанс на пазара на труда.

За целта ще се изгради разсадник за оранжерийно производство на  цветя и храсти, на територията на градския парк, в имотните граници на Младежки дом-гр.Гоце Делчев. Получените разсади ще  се ползват за сезонно зацветяване на обществени площи. Видовете, които ще се отглеждат се използват в сегашната практика на зацветяване на обществените зелени площи. Партньори по проекта са Организацията SOS „Детски селища“ Гърция; Организация в подкрепа на хора в неравностойно положение „ТЕИ“ Кавала и Община Гоце Делчев. Общият бюджет на проекта е 615 978,32 евро, като бюджетът на община Гоце Делчев е 336 017,97 000 евро. Общата продължителност е 24 месеца.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини