С водосвет и курбан положиха основния камък на църквата в Изгрев

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

Неврокопският митрополит Серафим положи основния камък на новостроящата се църква в Изгрев. Празникът, октомврийското слънце и богоугодното начинание събра на едно място стотици жители на благоевградското село.

Днес всички се помолиха за здраве, благоденствие и си пожелаха по-скоро първата църква в населеното място да бъде завършена.

Владиката Серафим отслужи празничен водосвет за здраве и благослови начинанието и положените основи на бъдещия храм, който ще носи името на свети Иван Рилски Чудотворец.

По-късно бяха раздадени три казана курбан на стотиците миряни,  събрали се в двора на новостроящата се църква. 

Вече над 3 месеца се работи по строежа на първия храм в благоевградското село. Разчита се основно на дарения, много доброволци помагат при строителството.

„Още преди година на символичната първа копка, която бе направена от Неврокопския митрополит Серафим, с дарения най-вече на местните хора, бяха събрани над 5000 лева. Получихме пари и от Комисията по вероизповеданията, както и от дарители от цялата страна, благодарим от сърце на всички. Събрахме сумата от 26 000 лева и започнахме строителството”, разказа кметът на населеното място Йордан Китанов.

Той се надява, че следващата година за храмовия празник ще са построени камбанарията и кубетата на църквата, които ще са на височина от 15 метра.

„Едно от най-важните ми обещания към жителите на Изгрев бе, че ще направим заедно църква, каквато никога не е имало в селото ни. Щастлив съм, че с помощта на бог и на много дарители тази наша мечта се сбъдва”, каза още кметският управник.

И днес, както и по време на първата копка, Йордан Китанов не скри вълнението си, че е свидетел на това богоугодно дело, което обедини всички жители на село Изгрев.

Празникът на благоевградското село уважи и народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева, която също, както стотиците миряни, дари своята лепта за довършването на храма. Празникът, който се превърна в родова среща на местните жители, събра тук и кметове и управници на съседни благоевградски села.

Църквата ще е с площ от 120 квадратни метра.

ОЩЕ СНИМКИ ВЪВ ФОТОНОВИНИ

ИЛИ ТУК: http://ilindenpres.bg/photo/28-polozhiha-osnovniya-kamuk-na-curkvata-v-izgrev/

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини