Професионалната гимназия в Благоевград ще носи името на Ичко Бойчев

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

По предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, разгледано на тържествена сесия по повод 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония, преди минути Общински съвет гласува единодушно преименуването на Благоевградската професионална гимназия.

От днес, 5 октомври, тя ще носи името на български революционер, горноджумайски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Ичко Бойчев.

„Директорът на гимназията и целият колектив изразиха своето желание с писмо до мен и днес предлагам преименуването на гимназията на името на героя, участвал  в Освобождението на Горна Джумая“, каза д-р Камбитов. Той покани на сцената председателят на Общински съвет Радослав Тасков, който преброи кворума в ДТ „Никола Вапцаров“, с който решението бе прието. На сцената излезе и внукът на героя Ичко Бойчев - акад. Христо Григоров, който дари на училището 5 000 лева и книги с биографията на неговия дядо, с която да се запознаят учениците.

Христо (Ичко) Димов Бойчев или Ичко Бойчев е роден през 1882 година в градчето Гумендже, Егейска Македония. Влиза в четата на Апостол Петков по време на Илинденско-преображенското въстание. След потушаване на въстанието Ичко се прехвърля в четата на Христо Чернопеев, обикаляща между Кукушко и Струмишко. Ичко Бойчев участва в бомбения атентат на железопътния мост при село Аматово през септември 1904 година. Тази акция респектира гръцките андартски чети, тероризиращи българското население в района. След въстанието Бойчев остава встрани от развихрилите се вътрешноорганизационни борби и разделения. На 29 юли 1905 година е делегат на окръжния конгрес на Серския революционен окръг в местността Белемето, а в средата на август 1905 година е избран за Горноджумайски войвода. Взима участие във войните за национално обединение на българите ( Балканска, Междусъюзническа и Първа световна) като доброволец в Българската армия.

Ичко Бойчев е фактическият спасител на съгражданите си от Горна Джумая( днешен Благоевград) като прогонва пъчищата на башибозуката, дошли да ги колят след разгрома на Илинденсктоо въстание, в което взима дейно участие с четата на Христо Чернопеев.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини