Пушки и камбани възвестиха 105 г. свобода в Благоевград

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

С камбанен звън, издигане на националния флаг, уникална историческа възстановка „Зов за свобода“ и ритуали по полагане на венци и цветя започнаха честванията по повод 105 години от Освобождението на Горна Джумая.

„Нека никога да не забравяме, че в дни като днешния се прекланяме пред подвига на тези, които дадоха живота си за да бъдем това, което сме днес. Трябва да помним цената на свободата. Свобода, дадена ни с много кръв. Нека приведем глави в памет на онези, които не застанаха на колене, не превиха гръб, не наведоха глави и дадоха живота си за нашето освобождение.“, каза кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов.

Градоначалникът положи венци и цветя в знак на признателност към героите дали живота си за свободата на Благоевград и присъства на уникална възстановка в деня, в който се навършват  105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

Жители, гости на града и стотици деца изпълниха кв. „Вароша“ , където станаха свидетели на зрелищната възстановка  „Зов за свобода“, пресъздаваща историята на Благоевград. В кв. „Вароша“, Национално сдружение  „Традиция“ пресъздаде  Горноджумайското въстание. За първи път Община Благоевград съвместно с Национално дружество „Традиция“ показа подробно историческите бойни действия и хроники от 1912 година, случили се на територията на днешен Благоевград.  Художествено-историческата възстановка проследи  сюжетните линии от самото въстание, възстановка на няколко от битките, провели се по време на сблъсъка с османските сили.  На тържествата присъстваха още областният управител на Благоевград Бисер  Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков,  заместник- кметовете Христина Шопова, Зорница Кралева и инж. Емилия Тунева, секретарят на Община Благоевград София Янчева,  делегация от побратимения град Чаковец, начело с кмета Стйепан Ковач, делегация от украинския град Ивано- Франковск, представляван от заместник-кмета Александър Левитски, жители и гости на града. 

Празничният ден започна с тържествен молебен, отслужен от Неврокопския митрополит и полагане на цветя на паметника на майор Иван Павлович Орлински, намиращ се в двора на благоевградската черква „Въведение Богородично“. Свещеници от благоевградския храм отслужиха заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите в името на свободата на Благоевград.

Тържествата продължиха на пл. „Георги Измирлиев“, където бе издигнат националният флаг на Република България. На едноименния площад се извърши ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев- Македончето.  Непосредствено след това, шествието, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски премина през централната улица на Благоевград, заедно с представители на всички учебни заведения, за да спре пред паметника на Македоно- Одринското опълчение на пл. „Мите Марков“, където отслужиха ритуал по полагане на венци и цветя.  

Програмата ще продължи в 17:00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“, където ще се проведе Тържествена сесия на Общински съвет- Благоевград и Церемония по награждаване на „Личност на годината“. В 19:30 часа на площад „Георги Измирлиев“ ще започне тържествен митинг- заря, а веднага след това артистите от емблематичния ансамбъл „Пирин“ представят празничен концерт.

 Още снимки във ФОТО НОВИНИ

или тук: http://ilindenpres.bg/photo/27-pushki-i-kambanen-zvun-vuzvestiha-105-g-svoboda-v-blagoevgrad/                                                                      

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини