Армeнци подариха паметник за 105 години свобода на Банско

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Паметникът Хачкар (в превод от арменски - Каменен кръст) бе официално открит днес в Банско, когато се навършиха 105 г. от освобождението на града. Инициативата е на Съюза на арменците в България в лицето на председателя му Арутюн Овсепян.

Кметът на общината Георги Икономов бе съпричастен към идеята и предостави терен за изграждането на паметния знак. Банско и 105-годишнината от освобождението му бяха избрани от българските арменци с оглед на сходната съдба на двата православни народа с общ поробител, както и свързващото звено – поетът и революционер Пейо Яворов, голям приятел и на Банско, и на арменския народ. Паметникът е с формата на кръст, като в основата му са вградени безсмъртните Яворови слова: „Братя, хвърляйте фесовете. От днес сте вече свободни българи”.

Паметният ден за банскалии започна с тържествена света литургия в храма „Света Троица”, която премина в благодарствен молебен за всички, участвали в освободителните движения, както и за здравето на празнуващите в днешния ден.

„Ако има българска земя, която никога не е свеждала глава пред османските поробители, която на всяко насилие е отвръщала с пушечен изстрел, то това е нашата земя! Това никога не бива да се забравя! Не бива да се забравя, че тук не е имало къща, която да не е била почернена, не е имало род, който да не е дал свидни чеда, потеглили към безсмъртието! И всичко това заради онзи непримирим дух на банскалии! Този дух е кънтял в суровото слово на Паисий, в учеността на Неофит Рилски. Живял е в гърдите на Терзи Никола и Кир Благо Тодев. Осмислил е героизма на смъртната чета на Радон Тодев. Пазил е керванджиите, които не само са търгували по света, но са прекарвали и оръжие за националното ни освобождение. Този дух е жив и днес, така, както е жива паметта ни за героите и мъчениците ни. За тях, в Банско няма смърт, няма забрава!”, каза в словото си кметът Икономов.

„Днес Банско е Зимна столица на Балканите, Най-добра фестивална дестинация на Балканите, Европейски град на спорта, носител на десетки други отличия...Това стана възможно, защото бъдещето на нашия град си струва усилията, нашите и на тези преди нас. И нека Бог да бди над всички нас и над делата ни! Честит празник, скъпи съграждани! Честита Свобода!!”, завърши словото си градоначаблникът.

На Възпоменателната церемония присъстваха още заместник-областния управител на област Благоевград - Иван Стоянов, кметът на община Разлог - Красимир Герчев, общински съветници, представители на политическите партии, общественици и граждани. В знак на почит към хилядите, дали живота си по време на националното освободително движение на Пиринска Македония, бяха поднесени венци и цветя.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини