Шефът на БЧК Христо Григоров става почетен гражданин на Симитли

Шефът на БЧК Христо Григоров става почетен гражданин на Симитли

105 години от освобождението на населените места в община Симитли и в Пиринска Македония от турско робство ще отбележат с почести в общинския център на 9-и октомври. На тържествена сесия на Общински съвет-Симитли, която ще се проведе в Народно читалище „Св. Климент Охридски“ в 17,30 часа, със званието „Почетен гражданин“ ще бъде удостоен  акад. Христо Григоров - председател на Български червен кръст. Той е тясно свързан със Симитли, като внук на големия български революционер Ичко Бойчев, който е бил един от главните освободители  на Симитли преди 105 години. В знак на признание за саможертвата на освободителя на Пиринска Македония и в частност на Симитли общинското ръководство ще удостои внука на революционера с почетното звание.

В 18:00 часа събитието ще се пренесе на централния площад в град Симитли пред паметника „100 години свобода”, който бе изграден в чест на загиналите за свободата. Кметът на общината Апостол Апостолов, общински съветници, представители на институции и граждани ще положат венци и цветя на признателност. Почетен караул ще бъде строен пред паметника по случай 105-тата годишнина от свободата на Симитли.

Военнослужещи от военно формирование 56 040 – Благоевград, граждани и гости ще отдадат почести пред героите-освободители. Ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Симитли ще участват в празничния ден. Те ще разкажат най-важните моменти от историята на Пиринска Македония. Всички присъстващи ще преклонят глава и ще коленичат пред подвига и саможертвата на хиляди знайни и незнайни войни, дали живота си да бъдем свободни.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини