Горноджумайското въстание ще оживее за 105 г. свобода в Благоевград

Горноджумайското въстание ще оживее за 105 г.  свобода в Благоевград

Благоевград ще отбележи своя празник, посветен на 105 години от освобождението от турско робство, на 5 октомври. Денят ще е неучебен в цялата община. Тържествата ще започнат с тържествен молебен и полагане на цветя пред паметния занк на майор Иван Павлович Орлински в двора на църквата „Въведение Богородично” в 09,30 часа. Той предвожда руските войски, които освобождават Горна Джумая /б. а. - старото име на Благоевград/. Издигането на националното знаме на България и полагането на цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето ще е в 10,30 часа. Венци и цветя ще бъдат поставени и пред паметника на Македоно-одринското опълчение на площад „Мите Марков” 15 минути по-късно.

Тази година ще има историческа възстановка на Горноджумайското въстание от 1902 година под мотото „Зов за свобода”, която ще се проведе в старинния квартал „Вароша” от 11,00 часа с участието на Национално дружество „Традиция”. Тържествената сесия на общинския съвет ще започне в 17,00 часа в залата на Драматичен театър „Никола Вапцаров”, като там ще бъдат връчени наградите „Личност на годината”. Тържествата ще приключат с митинг-заря и концерт на Ансамбъл за народни песни и танци „Пирин”.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини