Мая Нешкова стана почетен гражданин на Благоевград

Мая Нешкова
Мая Нешкова

Един от най-популярните музикални изпълнители на българска музика Мая Нешкова получи званието „Почетен гражданин на Благоевград“. Предложението бе гласувано от общинските съветници на редовна сесия. С общо 31 гласа „ЗА“, 0- против и 4 – въздържали се, изпълнителката бе удостоена с приза за принос в развитието на съвременната българска музика и култура и популяризирането на Благоевград, както и повод 60- годишният й юбилей.

Мая Нешкова е родена на 01.05.1957 г. в  гр.София. Завършва Естрадния отдел при Българска държавна консерватория  в класа на Ирина Чмихова. Още като студентка участва във вокално трио "Обектив", с което осъществява много концерти и записи.

През 1978 г., тя се установява в Благоевград, където постъпва в новоучредения оркестър, с ръководител Кирил Икономов. Работи с оркестър "Благоевград" в много страни на Западна Европа и осъществява концертни турнета в Русия и Сърбия. През 1987 г., печели Голямата награда на международния фестивал в Улан Батор, Монголия. Тя става единствената певица на българска поп-музика, която изнася концертите си на стадиони.

През 1995 г. слиза от сцената, за да роди и отгледа своите близначки - Йоана и Весела, които по-късно ще тръгнат по стъпките на своите родители. През 2005 г. се завръща на сцената, за да върне критериите на хората към хубавата песен. Стимул за това й дава  купата за цялостно творчество, която получава на Международния фестивал Еврофест в Скопие през 2001 г. В началото на 2006 г. в естрадния раздел на форума www.krechetalo.com една от новите й песни - "Кажи, море" е избрана за "Песен на 2005 година.

През месец май, 2010 година, Мая Нешкова и съпругът и, композиторът Кирил Икономов получават златни държавни ордени „65 години от Победата над Германия във Великата Отечествена война“ в Севастопол, Русия. Те са отличени и със Специалната награда на Международния кинофестивал в Москва.

На 17 септември 2010 г. Регионалния телевизионен център на БНТ – Благоевград отбелязва 35 години от създаването си. По този повод, музикалният му символ, певицата Мая Нешкова изпълнява за пръв път най-големият си хит „Честит рожден ден“.

Успоредно със своята кариера, Мая Нешкова работи всеотдайно в полза на обществото. Заедно със своя съпруг  построяват църквата „Успение Богородично“ в парк „Бачиново“, където кръщава много деца от Дом за деца и юноши. Тя основава фонд „Детство“ за подпомагане на деца в неравностойно положение и заедно със свои съмишленици полагат основите на движение „Четири лапи“ в защита на бездомните животни. Благотворителната дейност на Нешкова не спира до тук. Тя участва активно в редица благотворителни концерти и спектакли в подкрепа на различни каузи. С лични средства прави голямо дарение на МБАЛ – Благоевград.

През май 2016 г., Мая Нешкова е удостоена от президента Росен Плевнелиев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – II степен по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов за принос в развитието на културата и изкуството.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини