Синдикални лидерки: Центърът за работа с деца се управлява като частна школа

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Синдикалните лидерки на КТ „Подкрепа” и КНСБ в Благоевград поискаха спешна проверка на Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград.

Те изпратиха отворено писмо до премиера, образователния министър, депутати и медии, с което сигнализират за нередности в работа и управлението на звеното, в което работят 32 педагози, 13 души административен и помощен персонал и 16 хоноровани специалисти.

Според Бонка Ичкова и Ирина Андонова в звеното се налага двоен стандарт спрямо дългогодишните учители с опит и новоназначените. Те припомнят, че с решение но Общинския съвет от 1 януари тази година са въведени такси за децата, като преди това дейностите и школите били рекламирани като безплатни. Според тях директорът Цветанка Гаврилова няма никакъв педагогически опит.

„В навечерието на 24 май научихме от медиите за внесено предложение до Общински съвет-Благовград Центърът да бъде изваден от сферата на  образованието. След остра реакция от наша страна до всички институции предложението беше оттеглено. След този акт започнаха целенасочени неправоремри проверки на колегите, най-вече от бившия Обединен детски комплекс. Правеха се от хора от непедагогическия персонал, колегите получаваха чрез куриерски фирми на домашните си адреси констатации, неотговарящи на истината. Заплатите пък бяха увеличени от 1 май, а не от 1 януари с мотива, че въпросният център черпи огромен ресурс от общинския бюджет”, казват в писмото двете синдикални лидерки.

Те искат незабавна финансова и документална проверка. По техни данни хора на длъжност домакин получават много по-високи възнаграждения от всеки педагог. Заеманата длъжност финансов контрольор, трансформирана в заместник директор със заплата от 1063 лева е заета от съпругата на заместник-кмета Иво Николов.

„Ние питаме кое налага откриването на такъв щат. През цялата година се оказа, че Центърът разполага с две щатни бройки заместник-директор по учебната дейност. През цялата година продължаваха назначенията по новооткрити дейности. С ново длъжносто разписание, считано от 1 октомври, отново без информиране на социалните партньори, са съкратени 10 щатни педагогогически специалисти. Отново липсва аналаз от търсените от учениците извънучилищни форми. Странна комисия с още по-странни критерии и под пълната диктовка на общинската администрация решава кои длъжности и кои дейности да бъдат съкратени”, пишат Ичкова и Андонова.

Съкращаване на непедагогически персонал няма. Остават се ръководители на групи пез педагогическа правоспособност.

„Ние ви питаме докога въпросният Център ще бъде управляван като частна школа на Христина Шопова. Не можем да премълчим факта, че колегите работят под психилогически натиск и заплахи от дисциплинарни уволнения. Вследствие на тази нечовешка атмосфера, създадена от зам-кмета и провеждана от цялото ръководство на Центъра, двама от педагозите не издържаха на напрежението и подадоха молби за напускане. Очакваме от вас компетентна, истинска, а не „обективна” партийна проверка. Не възнамеряваме да продължаваме да мълчим относно едноличното поведение на Христина Шопова", се казва в писмото.

В отговор на тези твърдения служители от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград излязоха с контраподписка. В нея се посочва, че няма напуснали преподаватели, вследствие на оказван натиск върху тях. За периода, в който ЦЛТРДБ функционира, до момента са пенсионирани двама души, а двама са напуснали по взаимно съгласие.

„Не е истина твърдението, че сме изненадани от въвеждането на такси. Още в началото на учебната 2016/2017 година, всички учители в ЦЛТРДБ бяха уведомени, че от 01.01.2017 г. ще бъдат въведени такси за обучението на всички ученици към Центъра. Размерът на таксите е символичен и беше приет с Решение №467/23.12.2016 г. на Общински съвет Благоевград. Проверки на трудовата дисциплина и учебния процес се провеждаха целогодишно на всички учители в Центъра, а не тенденциозно както се твърди в писмото. В новото длъжностно разписание на ЦЛТРДБ, в сила от 01.10.2017 г. е предвидено намаляване на педагогически специалисти – 10 на брой, но в това число се включват пенсионираните и напусналите по собствено желание учители. Поставените в писмото „проблеми“ не са обсъждани в синдикалната ни организация. Неверните твърдения уронват престижа ни и биха създали негативно отношение към  Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Изразяваме категоричното си несъгласие с написаното“, пише в част от писмото служители към Центъра.

Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград стартира дейността си 2016/2017 учебна година, чрез обединяването на три отделни звена – ОДК, Център по изкуствата и Младежки дом – Благоевград. При обединяването, по отношение на педагогическия персонал бяха запазени всички щатни бройки. През учебната 2016/2017 година, Община Благоевград запазва всички форми с цел проучване и анализ желанията на децата и родителите да се занимават с определен вид дейност. След края на учебната 2016/2017 г. и обстоен анализ на посещаемостта на педагогическите форми, бе установено, че има дублиране на някои организационно-педагогически форми. От друга, страна чрез извършени проверки на работното място бе установено, че учениците, записани в други форми на обучение през време на учебната година, значително са намелели. Това се потвърждава и от справка за платени такси по Раздел X от Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград.

В подписката е посочено още, че твърденията за липса на педагогически опит на Директора Цветанка Гаврилова е абсолютно невярно.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини