Ансамбъл „Пламъче“ пренесе пиринския пламък в Китай

Ансамбъл
Ансамбъл "Пламъче", архив

С пирински фолклор в репертоара си столичният танцов ансамбъл „Пламъче“ ще представи България на международния фолклорен фестивал в китайския мегаполис Шанхай, съобщи фолклористът Димитър Тренчев. Той уточни, че освен първата изява на „Пламъче“ в Китай, това е и първото българско участие в 10-годишната история на фестивала. Допълвайки, че надпреварата в Шанхай се откри вчера (13.09 – бел. авт.-ДТ)и ще продължи до 18 септември, Тренчев подчерта, че това е единственият държавен фолклорен фестивал в най-многолюдната страна на планетата.

„Ръководеният от младия хореографски талант Ивайло Първанов осемчлененкамерен състав на ансамбъл „Пламъче“ ще излезе и в петте фестивални дни на сцената в 10000-дната зала „Сиянбенк Хол“ и ще се бори за успех срещу съседна Сърбия и колегите си от фолклорни колоси на Близкия и Далечния Изток като Египет, Судан, Шри Ланка и Индонезия“, анонсира Тренчев българското участие и очерта творческата география на фестивала.

Изброявайки участията в Полша, Босна и Херцеговина и Украйна, фолклорният специалист констатира, че с четвъртата си международна изява за тази година, малкото „Пламъче“ успешно се конкурира със сценичния календар на най-големите фолклорни ансамбли в България.

„За младите фолклорните артисти от „Пламъче“ този наситен планетарен график е блестящ творчески атестат. А за всички на фолклорното поприще, е стимул за стойностно творчество, което намира подкрепа, среща радушен прием и бележи успехи“, анализира разковничето на успеха Тренчев.

Фолклористът разкри в аванс, че в края на следващата седмица на ансамбъл „Пламъче“ му предстои най-голямото творческо изпитание –да представи пирински фолклор пред пословично придирчивата и ревнива пиринска публика в дните на националния детски фолклорен събор в гърменско село Ковачевица. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини