Европейският съд забрани да се бута незаконна ромска къща в Пловдив

Снимка: OFF News.bg
Снимка: OFF News.bg

Европейският съд по правата на човека даде временни мерки за защита на ромско семейство с тримесечно дете. Семейството е представлявано от адвокат Маргарита Илиева с помощта на екипа на „Правна програма“ наБългарския хелзинкски комитет.

Мерките задължават българските власти да не разрушават дома им в сегрегираната „Арман махала“ в кв. „Хаджи Димитър“ в Пловдив. ЕСПЧ обяви, че ще гледа с приоритет делото, заведено от името на това и още пет други семейства, включително 7 деца, от които 3 на възраст под 1 година, от „Арман махала“, заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове, без да бъдат защитени срещу бездомност.

През април 2016 г. общинските власти в Пловдив започнаха разрушаване на ромски къщи в кв. „Хаджи Димитър“. БХК предостави правна помощ на засегнати семейства, които подадоха искане до ЕСПЧ за привременната им защита от бездомност – ЕСПЧ да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия, така че да предотврати тяхната бездомност. С писмо от 26.04.2017 г. българските власти са поели ангажимент пред ЕСПЧ, че няма да разрушават жилищата на шестимата жалбоподатели, докато „не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване“.

В разрез с обещаното от правителството на 05.09.2017 г. общинските власти в Пловдив уведомиха един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включителноМилка, тримесечната мувнучка, съобщават от БХК.

След като бе уведомен за това от БХК, ЕСПЧ издаде привременни мерки за защита на жалбоподателя, като забрани на правителството да разрушава дома му до 15.09.2017 г. Съдът ясно се мотивира с ранната възраст на детето в семейството. Същевременно съдът обяви, че ще разгледа цялото дело с приоритет. Посланието е, че правомерността на подобни евикции на уязвими хора е силно спорна. Съдът изрично желае да бъде уведомен дали властите са предложили на жалбоподателя алтернативен подслон от април насам, на което отговорът е, че не са.

БХК припомня, че властите не могат на разрушават единствените жилища на гражданите, дори в случаите когато тези жилища са незаконни,без да им гарантират алтернативно настаняване. Жилищата на семействата съставляват техен „дом” по смисъла на Конвенцията, защото те са ги обитавали в продължение на много години със знанието и при бездействието на властитe. Без значение е тяхната „незаконност” по вътрешното право. Изваждането на хората от домовете им би съставлявало вмешателство и в правото им на личен и семеен живот. Въпреки това властите продължават да изпълняват тези порочни практики. През последните години БХК представляваше редица жалбоподатели от български и ромски произход във връзка с разрушаването от властите на единствения им дом, съобщават от Българския хелзински комитет. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини