Ремонтират костница с тленни останки на 526 военни в Кресна

МС отпусна пари и за ремонт на църквата в Левуново
МС отпусна пари и за ремонт на църквата в Левуново

Костницата в храма „Свети Иван Рилски” в град Кресна ще бъде ремонтирана. Правителството отпусна пари за ремонтни дейности за спасяването на военния паметник в градската църква, който се намира в подземието й.

„Все още не знаем точната сума. От това зависи какви дейности ще предприемем. Комисия ще направи оглед и ще реши кое е най-належащо да се направи", заяви отец Георги, който служи в храма.

Проблем създават влагата и мухълът в костницата, шкафовете, в които се съхраняват костите, са в окаяно състояние, електрическите кабели са стари и инсталацията не работи. От ремонт се нуждаят и двете мемориални плочи, които са върху фасадата на светата обител. Едната е на северната стена, а другата е на южната стена.

„Църквата е построена с дарения в периода 1939 г. - 1941 г. в памет на загиналите във войните 1912 г. - 1913 г. и 1915 г. - 1918 г. В
приземния етаж се помещава костница, в която се съхраняват тленните останки на 526 български военнослужещи – офицери, подофицери и войници”, каза още отец Георги. 

В годините са търсили много пъти съдействието на различни институции, но досега конкретни действия не са предприети. Надеждата е, че сега вече ще се направи ремонт и костницата ще бъде съхранена, тъй като догодина се навършват 100 години от края на Първата световна война.

Пари ще бъдат отпуснати и за единствения храм-паметник на Втора българска армия у нас, който се намира в санданското село Левуново.

„Църквата „Свети Георги Победоносец” има нужда от ремонт, покривът тече, кръщелното и стаята на свещеника също спешно се нуждаят от обновяване. Поискахме от държавата 15 000 лева, но и по-малко да ни отпуснат пак ще сме доволни, защото ще можем да спасим паметникът”, заяви кметът Методи Фетвов.

Църквата е строена през 1874 г., но е опожарена от отстъпващите турски войски по време на Балканската война. През 1916 г. в хора на Първата световна война в Лувуново е дислоциран щабът на Втора българска армия. По заповед на командира на българските войници- генерал Георги Тодоров, тя е възстановена. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини