Стотици миряни се докоснаха до пояса на Пресвета Богородица в Мелник

Снимка: Melnik-bg.eu
Снимка: Melnik-bg.eu

Стотици миряни се докоснаха до пояса на Пресвета Богородица в Мелник.

Грачето отбеляза в четвъртък празника „Полагане на Честния пояс на Св. Богородица” край обновената главна църква на прочутия средновековен и възрожденски мелнишки манастир „Св. Богородица Спилеотиса”. Той днес е в руини, а е построен в началото на XIII век от най-забележителния владетел на града - деспот Алексий Слав от царската династия на Асеневци.

Стотици миряни присъстваха на тържествената света литургия сутринта, която оглавиха Неврокопският митрополит Серафим и владиката Натанаил от Гърция, а в нея участваха много свещеници от региона. По-късно всички божи служители отслужиха и водосвет.

"На самия празник дойдоха стотици миряни. Доведе ги вярата в божията сила и в силата на света Зона”, каза отец Николай, който служи в Мелник. Той разкри, че на почти всички присъстващи са раздадени уникални реликви – парченца от пояса на Пресвета Богородица. В тях има специална молитва, която е за здраве на всеки и за зачеване на жените. Основният ктитор на светата обител, която отвори врати миналата година за храмовия си празник – Любомир Живанкин, преди дни се върнал от Ватопедския манастир в Света гора с ценните реликви. Той ги донесъл с благословията на игумена на манастира. В Атон бе осветена и иконата на света Богородица. Тя вече краси храма над Мелник. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини