Частици от пояса на Пресвета Богородица показват в храм в Мелник

Църквата
Църквата "Света Зона" в Мелник

Парченца плат от пояса на Пресвета Богородица ще получат миряните на храмовия празник на църквата „Света Зона” в Мелник утре. В тях има специална молитва, която е за здраве на всеки и за зачеване на жените, разкри отец Николай, който служи в най-малкия ни град.

Основният ктитор на светата обител, която отвори врати миналата година за храмовия си празник – Любомир Живанкин, преди дни пренесъл от Ватопедския манастир в Света гора с ценните реликви. Той ги донесъл с благословията на игумена на манастира. В Атон е осветена и иконата на света Богородица. Тя вече бди над храма над Мелник.

Утре тържествената църковна служба ще се води от Неврокопския митрополит Серафим. По-късно ще бъде отслужен и водосвет.

Цял Мелник ще отбележи празника „Полагане на Честния пояс на Св. Богородица” край обновената главна църква на прочутия средновековен и възрожденски мелнишки манастир „Св. Богородица Спилеотиса”, който е в руини. Той е построен  в началото на XIII век от деспот Алексий Слав.

„Богородица на Светия пояс”, съкратено ”Света Зонá", е второто име на тази обител, от XVIII век насам, единствена с това посвещение в България. Поклонници ще изкарат нощта срещу празника в храма. „С божията помощ възкресихме тази църква. Вдигнахме нов иконостас, който бе измайсторен в Трявна. Сбъдна се мечтата на много местни хора – тази църква да отвори врати постоянно за миряни и в нея те да палят свещи и да се молят за здраве и благоденствие”, каза отец Николай. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини