Бебешка количка на два века от Виена показват в Разлог

Бебешка количка на два века от Виена показват в Разлог

Бебешка количка от 19-и век, направена от ракита, ще видят жители и гости на Разлог. Изобретението, измайсторено в австрийската столица Виена, ще бъде показано в експодицията „И ние бяхме деца“ на Исторически музей - град Попово.

Изложбата е по повод 60-годишния юбилей на музея в Разлог. Тя ще разкрие какви играчки са се ползвали от края на 19-и век до 60-те години на миналия век. Колекцията събира по уникален начин и на едно място парцалени кукли от началото на 20 век, картонените игри, предвестници на „Черен Петър“ – „Крачун и Малчо“, „Дама воденица“, „Игрите на Амур“, детски тротинетки, детски колелета, саморъчно направени дървени пушки, свирки, люлки тип „конче“, палячовци, дървени кукли на ластик и други.

Победителите в конкурса „С Разлог в сърцето” ще бъдат наградени в двора на музея на 15 септември от 11,00 часа. Четири дни по-късно, на 19 септември, от 17,30 часа в залата на Народно читалище „15 септември 1903-1909 г. ще се проведе Кръгла маса. Тя е посветена на 180 г. от рождението на Васил Левски, 60 години от създаването на музея в Разлог и на 105 г. от освобождението на града. В нея ще вземат участие известни историци от Македонския научен институт, от Общобългарски комитет ,,Васил Левски”, местни историци и краеведи. Фоиналът на честванията ще е на 28 септември от 18.00 ч.
със заключителен концерт и ревю-спектакъл за отбелязване на 60 години от създаването на музея, които ще са в двора на културната институция. Ревю ,,Магията на разложката носия” ще покаже автентично облекло от Разложкия край. В празничната програма ще участва Ансамбъл ,,Разложки мераци”.

Свободен вход за посещение на Исторически музей-Разлог във връзка с Европейските дни на наследството ще бъде обявен на 30 септември.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини