Еколог: Има предпоставки за екокатастрофа в Кресненското дефиле

Снимка: МВР
Снимка: МВР

Има предпоставки за екологична катастрофа в Кресненското дефиле, смята екологът Петко Ковачев. По думите му, хората обръщат внимание единствено на видимите последици – изгорелите дървета и застрашените животински видове, но проблемът е друг и е много по-голям.

„Става въпрос за онези 10 см. Почва, която е изгоряла. Тя се възстановява най-трудно”, поясни той в предаването "Тази сутрин".

В България вече имаме промяна на климата. Летата са по-сухи, почвите са с по-малка влажност и рисковете от такива пожари стават все по-големи”, допълни екологът. 

Въпреки това екологът обясни, че повечето редки животински и растителни видове в Кресненското дефиле са далеч от пожарите, тъй като огънят е нанесъл щети по високите части, но не и по склоновете и в дерето на дефилето.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини