Пожарът в подножието на Пирин се разраства, огънят погълна 2000 дка

Снимка: ЮЗДП
Снимка: ЮЗДП

Пожарът между симитлийското село Мечкул и кресненското село Стара Кресна се разраства бързо и вече достигна 2000 дка. Гори смесена гора – иглолистна и широколистна. Няма опасност пламъците да стигнат населените меса.

В иглолистните насаждения пожарът е върхов, горят треви и храсти.

„Към момента положението е много сериозно заради ураганния вятър, изключително сухата тревиста растителност и храсти, разпространява се много. Към мястото на стихията пътуват, за да гасят пожара, части от българската армия, както и противопожарното звено от поделението 26 400 в Благоевград, чакам и командира на поделението полковник Иван Иванов", заяви областният управител на Пиринско Бисер Михайлов.

В момента над 10 противопожарни автомобила с екипи на пожарната участват в овладяването на огнената стихия. Очаква се и летателна техника от Авиобаза „Крумово”, екипите ще направят оглед и ще се преценят дали хеликоптер да се  включи в потушаването на пламъците.

В района, където бушува огнената стихия, минават транзитният газопровод за Гърция и два далекопровода от 110 и 400 киловата. „Огънят е далече от газопровода, не сме спрели засега доставката на газ за южната ни съседка, но спряхме подаването на ток, за да няма  инциденти”, уточни областният управител.

На 14 юли тази година над 250 души спряха пожар в Пирин планина край село Стара Кресна след 20-часова борба с огъня, който лумна в местността Тевницата. Изгоряха 850 декара горски територии, от тях 600-700 декара с насаждения от 50-годишна борова гора.

„Прави впечатление, че и този пожар е в този район, може да не е случайно, но това ще се разследва на по-късен етап от компетентните огани”, коментираха горски служители. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини