Читалище-фантом в Благоевград източва държавни пари

Снимка: Стоп кадър БТВ
Снимка: Стоп кадър БТВ

Читалища-фантоми получават пари от държавата и от членски внос без реално да работят и да развиват никаква културна или просветна дейност. Едно такова читалище съществува и в Благоевград, което години наред получава субсидии без да има право на това, разказа тази сутрин пред БТВ Васил Новоселски, председател на Народно читалище "Никола Вапцаров" в областния център.

Става въпрос за читалище с име "Виртуален свят", което работи, но не като културен институт, а като кабелен оператор. 

„Там има набъркване на частни и лични интереси на фирма, която извършва стопанска дейност, тоест кабелна телевизия, вплетена в читалищна дейност и т.н. Разговарях с хора от общината, които отговарят за тази дейност, направи се проверка и се оказа, че читалищна дейност няма”, увери Новоселски.

От репортажа на БТВ стана ясно, че всеки потребител на кабелния оператор е и читалищен член. На квитанцията за платена такса е обозначено, че се заплаща не за телевизия или интернет, а за членски внос, печатът също е на читалище „Виртуален свят”.

След получен сигнал община Благоевград спира субсидията на „Виртуален свят”, която е била 14 000 лв. годишно.

"Общината субсидира всички шест читалища в града след представен анализ на дейността им и отчет как изразходват бюджета си. Въпросното читалище "Виртуален свят" така и не успя да докаже, че развива и извършва читалищна дейност и затова спряхме субсидията", коментира заместник-кметът Христина Шопова.

След спирането на парите собственикът на виртуалното читалище завел съдебни дела срещу Общината. От Община Благоевград очакват и реакция на министерството на културата.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини