Звезден 20-годишен юбилей ще чества Джаз фестът в Банско

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

20-годишен юбилей ще чества тази година джаз феста в Банско. Началото е поставено през 1998 г. благодарение на д-р Емил Илиев, който е едновременно организатор и идеолог на музикалното събитие.

„Обичта ми към планинското градче е най-важният ми мотив да преследвам докрай мечтата си – да организирам тук международен джаз фестивал с участието на най-големите световни и родни звезди”, призна д-р Илиев.

Организацията на тазгодишното юбилейно издание върви по план, за което много помага и община Банско.

„Трябва да имаш „дървена” глава, за да издържиш всичко, тъй като у нас такива неща се случват ммого бавно. Положил съм страшно много труд, за да е Банско номер едно в джаза в България. Имал съм куп безсънни нощи покрай организацията на фестивала. Сега съм щастлив, че честваме юбилей", допълва той.

Д-р Илиев вече 37 години работи в полза на града, защото го обича. Най-големият успех е, че самите банскалии днес обичат джаза. Доказателство е, че деца от курорта учат джаз пеене.

Фестивалът за Банско е най-емблематичното културно мероприятие, което дава поводи за гордост и самочувствия на местните хора. За страната ни пък фестът е мащабно и значимо музикално събитие. Световни джаз звезди след участието си в Банско стават рекламни лица и на курорта, и на България.

Емил Илиев не крие, че продължава да мечтае. Защото няма как да намериш смисъла на всички тези усилия, ако не си мечтател. „С характерния си максимализъм искам да развивам този джаз фестивал. Мечтата ми е в Банско фестивалът да бъде по-добър от този в Монтрьо в Швейцария. За да станем и международен лидер, а не само национален. Сега звучи като шега, но вярвам, че може да е истина след време”, допълва д-р Илиев. 

Тази година старт на Джаз феста ще даде със свой концерт популярната наша певица Йълдъз Ибрахимова под съпровода на Биг бенд-Благоевград. На сцената във вечерите на феста ще се качт още знакови родни изпълнители – Камелия Тодорова, Васил Петров, Хилда Казасян. Своя талант на пианото за пореден път ще разкрие австриецът Аксел Цвингенбербер, Италия ще бъде представена от Патриция Лакуидара и „Спагети суинг бенд”. Американската соул и джаз певица Пати Остин е звездата на тазгодишното издание на феста. Тя ще даде финалния акорд на музикалното събитие на 12-и август, в последния ден на сцената ще бъдат и ветераните от британската група „Мънго Джери блус бенд”.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини