ВМРО-Банско почете разстрела на поета Вапцаров

ВМРО-Банско почете разстрела на поета Вапцаров

75 години след разстрела на Никола Вапцаров ,ВМРО-Банско избра нетрадиционен начин за почит на смъртта на поета.

Дружество „Радон Тодев” съвместно със съветниците от коалиция „Заедно за община Банско” и граждани от Банско , организираха почистване на паметника на „аферата мис Стоун ‘’ възстановен от ВМРО –Банско през 2009 година. 

Мис Стоун е пряко свързана с фамилия Вапцарови в Банско .Нейна е заслугата , майката на поета , Елена Везюва  да завърши американския колеж в Самоков и по-късно да стане  мисионерка и учителка.

Мисионерката е отвлечена от четата на ВМРО ,водена от войводата Яне Сандански.В отвличането взимат участие още и Димитър Тодев, дал идеята, както и Йонко Вапцаров,баща на поета, Димитър Инев, Димитър Кьосето, Димитър Дърводелски.
Четата е преследвана както от турци, така и от върховисти.

Води се и дипломатическа битка. Генералният консул на САЩ в Цариград и дипломатическият агент в София -Чарлз Дикенсън постоянно се месят във вътрешните работи на княжеството. Стига се до предложението на Дикенсън до Вашингтон да се прати ескадра в българските води. Пет месеца се водят безплодни преговори, а през това време положението в планините се усложнява – в кучешкия студ на края на годината Катерина Цилка ражда момиченце.

В крайна сметка се стига до приемане от войводите на компромисно решение – да получат 14 500 златни лири, вместо исканите 25 000. Сумата е фантастична. В днешни измерения покупателната им стойност се равнява на около 4 милиона долара. Пушка „Манлихер” тогава струва 35 лв., с 20 лв. човек може да се храни на обяд и вечеря в приличен ресторант в продължение на месец. Лев струва кило суджук, 5 лв. – цяло агне, 5 лв. е бил и тон дърва.

Всичките 14500 лири се използват за освободителнотo дело ,Яне Сандански не взема дори и грош за себе си, предлага по две лири възнаграждение на участниците, никой не взима нищо.

"Това са хората , които са милеели за родината! Трябва да служат за пример и в днешно време" - категоричен е председаелят на ВМРО – Банско, Александър Пиришанчин!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини