Савеклиева постави въпроса за мраморната концесия в Ново Лески в МОСВ

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Народният представител от ГЕРБ и областен координатор на партията в Благоевградска област Даниела Савеклиева се срещна с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Срещата бе във връзка с протестите на жителите на селата Ново Лески и Мосомище срещу отдаването на техни територии на концесия за 25 години за добив на подземни богатства.

„Получих писмо с молба за съдействие от Инициативен комитет срещу кариера за добив на мрамори и инертни материали в местността Водицата, землище село Ново Лески. Жителите на двете села –Ново Лески и Мосомище, са изключително притеснени от инвестиционните намерения на местната фирма, която ще изгражда кариера само на 500 м. от с. Ново Лески; на 1200 м. от с. Мосомище и в непосредствена близост до лозята и нивите на местни жители, в които има и вилни постройки. В писмото си те настояват Министерството на енергетиката да не подписва концесионния договор и да направи ревизия на преписката, въз основа на която кабинетът „Орешарски“ е взел решение за предоставяне на концесията. Според тях даването на такова разрешение ще засегне регион с над 5000 жители“, коментира Даниела Савеклиева.

Тя уточни, че съществува вероятност за увреждане и унищожаване на местообитанията на видове птици. „Части от терена попада в защитена зона от Натура. Според Инициативния комитет са допуснати още редица нарушения на процедурата“, обясни Даниела Савеклиева. 

„С колегите ми от ГЕРБ сме доказали през годините, че за нас е важно какво се случва в Пиринския край. Затова и в този случай се ангажирах. Още във вчерашния ден направих срещи с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Към писмото, адресирано до мен,  бяха приложени и документи, доказващи според инициативния комитет, нарушения и пропуски в процедурата за разрешаване на концесията. Аз лично предоставих на министър Петкова и зам.-министър Живков въпросните документи. Вече са разпоредели проверки и от двете министерства“, заяви Савеклиева. 

Десетки протестиращи от село Ново Лески вчера спряха движението по пътя към ГКПП-Илинден и Гърция на пореден протест срещу кариера за добив на подземни богатства.

„Искахме да изразим нашето несъгласие с откриването на кариера до къщите ни, а не да пречим и изнервяме пътуващите, затова за кратко спряхме колите. Няма да спрем да се борим, докато не постигнем нашата цел – отмяна на концесията и спасяване на селището”, заяви кметът на Ново Лески Георги Ванкалов. Той и съселяните му бяха подкрепени и от жители на други населени места в района.

На протеста дойде и директорът на дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ от Министерство на енергетиката – Станислав Станков. Местните хора му дадоха всички документи по казуса. Те са категорични, че не е правена оценка за въздействието върху околната среда. Съмненията им са, че много от книжата на фирмата, която иска концесията, не са истински. „Заведохме представителя на министерството на анаргетиката и до самото място, където ще се добиват инертни материали и мрамори. Появи се у нас малка надежда, че има държава и че тази държава защитава правото, истината и жителите на селото ни”, заяви Деси Йованович, председател на Инициативния комитет.  

Причина за бунта стана изненадващо решение на Върховния административен съд преди седмица. Това стана, след като през май миналата година магистратите отмениха решение на Министерски съвет за отдаване на концесия за 25 години за добив на подземни богатства върху площ от близо 160 декара. Това стана след двегодишна борба на местните хора да не позволят подобна дейност и да спасят природата, а мотивът бе, че не са спазени необходимите процедури.

Местните хора споделят, че кариерата ще е само на 500 метра от къщите на селището, на 50 метра от насаждения с грозде и градински чай, близо до карстовия извор Топлицата. Това ще съсипе природата, категорични са те. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини