Земеделски експерт в Якоруда сезира прокуратурата за фалшиви подписи

Земеделски експерт в Якоруда сезира прокуратурата за фалшиви подписи

Фалшифицирани заявления за подпомагане по директни плащания са поредният случай, свързан с Общинската служба по земеделие в Якоруда, който влиза в спешните папки за разследване на Районна прокуратура – Разлог, пише Struma.bg.

Сигналът е от експерта в службата Хюсеин Мехмед Хюсеин, който преди дни преглеждал одобрените тази година заявления за държавно подпомагане на земеделските производители и в протоколи №56383/30 май 2017 г. и №55902/25.05.2017 г. в регистъра за директни плащания с изумление видял, че се е подписал под заявленията на двама бенефициенти, които изобщо не си спомня да са идвали при него.

Още по-любопитно му станало, след като установил, че въпросните бенефициенти са свекърът и съпругът на пряката му шефка Мая Среброва – Мустафа Ибрахим Вейсал и Ибрахим Мустафа Вейсал.

Притеснен да не би да страда от амнезия и да е забравил за посещението на двамата при него, Хюсеин Хюсеин погледнал подписа си във въпросните 2 заявления и констатирал, че някой се е опитал да го имитира, при това доста неуспешно. Последвал разговор с колежката му Мария Кузмева, която била категорична, че баща и син Вейсал не са стъпвали през месец май в службата, въпреки че бенефициент е задължен да подаде лично заявлението си за държавно подпомагане и да попълни лично анкетната си карта, без законът да е предвидил каквато и да е опция това да го прави някой друг от негово име. Най-накрая при справка в службата Хюсеин установил, че на 27 май, когато уж е подписал текущия протокол на Мустафа Вейсал, той дори не е бил на работа.

Едва ли е изненада, че двата приемо-предавателни протокола са подписани от Мая Среброва, изпълняваща длъжността главен експерт в ОСЗ – Якоруда, която е и пряк шеф на Хюсеин и Кузмева. Тя е изготвила 76 от всичките 103 персонални протокола на бенефициенти по двата протокола, останалите са на Мария Кузмева – 19 бр., и Х. Хюсеин – 8 бр., сред които са и 2-те фалшифицирани заявления на свекъра и съпруга на Среброва.

В жалбата си Хюсеин е представил както оригинал на своя подпис, така и двата фалшифицирани негови подписа върху заявленията на Вейсал – баща и син. Дори с невъоръжено око се забелязва, че трите подписа нямат нищо общо един с друг.

Кой е имитирал подписа на служителя в Общинска служба по земеделие – Якоруда Хюсеин Мехмед Хюсеин върху заявленията на Мустафа и Ибрахим Вейсал вероятно няма да е трудно да бъде доказано с графологична експертиза и разпит на двете негови колежки, които са могли да го направят – Мария Кузмева и Мая Среброва.

Независимо от резултата на разследването обаче това е пореден скандал около името на Мая Среброва, заради който тя и съпругът й – служител на Горското стопанство в Якоруда, спокойно могат да получат статут на най-разследваното в малката община семейство държавни служители. Припомняме, че преди 2 г. по сигнал на Регионалната дирекция по горите в Благоевград за безогледна сеч в община Якоруда трима прокурори от разложката прокуратура подхванаха най-мащабното до момента разследване в сектора, в което изскочи името на Ибрахим Вейсал от с. Бунцево. Държавните обвинители намериха няколко акта срещу служители на Горското в Якоруда „за нерегламентирани дейности като служебни лица“, едно от които на името на горския служител Вейсал. В края на 2015 г. разложкият прокурор Мирослав Каназирев потвърди пред „Струма“, че единият от разследваните е Ибрахим Вейсал. Очакванията тогава бяха държавното обвинение да потърси връзка между дейността на Вейсал и информацията, която би могъл да получи от съпругата си за невъзстановените частни гори, които бяха предпочитаният терен за действие на групата, занимаваща се с незаконна сеч. До момента обаче прокуратурата не е внесла обвинителен акт в съда.

Наскоро срещу Среброва скочи и партийната организация на ГЕРБ в Якоруда, която настоя за сваляне на политическо доверие от нея, въпреки че тя само на хартия се води член на управляващата партия. Мотивът на герберите бе, че дамата е човек на кмета от ДПС Нуредин Кафелов. За 3 седмици ръководството на партията начело с Ваня Гатдерова обаче не намери време да се събере и да вземе отношение по вътрешнопартийното напрежение, акумулирано около името на Мая Среброва. Самата Среброва пък доскоро беше в отпуска, а във вторник е идвала в Благоевград, за да си подаде документите за участие в конкурса за шеф на Общинската служба по земеделие в Якоруда. Това е мястото, което по заповед на шефа на областното земеделие Кирил Укев заема и сега, макар и неправомерно, защото след смъртта на титуляря преди няколко години конкурс за него не е правен.

Източник: struma.bg

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини