Стотици минаха под Еньовски венец за здраве в Делчево

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Стотици гости посрещна китното село Делчево навръх Еньовден. Българи и чужденци станаха част от Еньовденските тайнства, които са част от традиционния фестивал, посветен на един от най-хубавите и магически празници през лятото. Някои дойдоха още в петък вечерта, за да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране на билки и цветя. Младите момичета участваха в ритуала „Мълчана вода” в местността Вълчова тумба. На Еньовден, в 05.00 часа, местни жители и гости посрещнаха изгрева на слънцето и браха най-лековитите билки. „Преди обяд отвори врати Ателие „Изработване на еньовски венци”.

И тази година Еньовата буля отправи своята благословия. Всички минаха под Еньовския венец за здраве и късмет. Топ готвачът Лео Бианки пък приготви вкусни гозби с билки, които опитаха нашите гости. На сцената пяха и танцуваха местни самодейци от община Гоце Делчев”, каза кметският наместник на Делчево – Иван Панайотов.

Туристите науиха интересни рецепти за вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Вечерта за всички любители на съвременната българска музика е специалното участие на певицата Дара. Концертът на популярната певица и участничка в шоуто „Х Фактор” започва в 19.00 часа и ще бъде на площада в село Делчево. 

Още новини