Възрожденски занаяти оживяват в Мелник

Снимки: Община Сандански
Снимки: Община Сандански

Мелник векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове. Община Сандански, Читалище „Емануил Васкидович“ и Историческият музея в най-малкия ни град организират „Мелнишки дни на Възрожденската култура“. На 1 и 2 юли местни майстори – приложници и занаятчии ,ще споделят с гостите тайни на стари традиции, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи.

Два дни на чаршията в някогашната столица на деспот Слав ще бъдат представени техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис. Групите за автентичен фолклор от Сандански и селата Пирин, Левуново и Катунци ще разкрият тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.

Всеки посетител ще има възможност да се включи в демонстративни работилници за дърворезба, грънчарство, тъкачество, везба, плетене на дантела, приготвяне на обредни хлябове и традиционно български ястия.

„Мелник не е само вино и възрожденски къщи, има много за разказване. Ще направим обиколки на града от 11,00 и 16,30 часа с гостите, за които това ще е безплатно. Екскурзовод ще им покаже всичко интересно. Всеки може да си подари разходка назад във времето, като се потопи в атмосферата на Възраждането”, заяви Антон Ковачев, уредник на музея. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини