Миро, 3D мапинг шоу и заря за празника на Благоевград

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Уникален финал на Деня на  българската просвета, култура и славянска писменост и празник на Благоевград остави хиляди жители и гости на града без дъх. Програмата на площад „Георги Измирлиев” пренесе публиката в едно пътуване във времето. 3 D мапинг шоу разказа история, прозвучаха вечни световни хитове.

Всичко започна с думите на кмета д-р Атанас Камбитов, който цитира големия български писател Иван Вазов: „И ний сме дали нещо на света!”. Градоначалникът отправи поздрав към всички присъстващи по повод двойния празник.

Програмата продължи с невероятен празничен концерт на Камерна опера, които бяха събрали в музикален букет известни произведения. Той започна с изненада към публиката - за първи път бе представена песента, написана специално за Благоевград - „Този град“, написана от Виктория Топалска и музика на директора на операта Петър Радевски. Гласовете на Ансамбъл „Пирин“ и солистите Теодора Петрова и Борис Тасков, заедно с визуалните ефекти, предадоха силна чувственост, гордост и емоция на публиката.

Част от музикалната приказка бяха и джаз формация „София“, които върнаха времето назад с хитове на Deep Purple, Led Zeppelin, Queen, Guns N' Roses, ABBA, Rolling Stones и други. Най-награждаваният певец за всички времена в българската музикална история - Миро, бе звездата, която излезе на сцената на площад „Георги Измирлиев“, за да изпее една от най- нежните песни, станали хит - „Гълъбо”. Специално за благоевградската публика той изпълни и едни от своите най- емблематични песни „Ще избягам ли от теб“, „Рискувам да те имам“, „Колко ми липсваш“, както и парчета на ФСБ, Мария Нейкова, „Щурците“. Финалът бе за една от най- българските песни по текст на Иван Вазов- „Де е България?“

Последва 5-секундна тъмнина и подобаващ съспенс, илюминации, които дадоха начало на „пътуване във времето“ пред очите на всички зрители. Зданието, се превърна в средновековни замъци, пейзажи от бъдещето и виртуалната реалност. Сградата за миг се преобрази в антична крепост със знака на Благоевград, а малко след това на нея се появиха и първите А, Б и В из под перото на Светите братя Кирил и Методий. В същото време, пред очите на всички се появяваха, сякаш от нищото фигури, облаци, лъчи и илюминации, аранжирани с подобаващо количество пиро-ефекти и звуци.

Не това бе края обаче. След модернистичния спектакъл, небето над Благоевград бе озарено от заря, която остави всички без дъх и допълни съвсем празничното настроение на благоевградчани.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини