Църква като храм-паметника "Александър Невски" градят в Джигуров

Снимка: Kmeta.bg
Снимка: Kmeta.bg

Уникална църква, която е умалено копие на храм-паметника „Александър Невски”, строят в санданското село Джигурово. Храмът е с площ почти 300 квадратни метра и ще бъде впечатляващ като архитектура.

"Вече завърши грубият строеж, поставихме и кръста най-отгоре. Но трябва да събираме още средства, за да го завършим”, заяви кметът Тодор Тетимов.

Преди 7-8 години местните хора решили да стартират богоугодното дело. Работата обаче започна едва през октомври миналата година. 

„Помогнаха ни много дарители, както и община Сандански, и Дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет. Ще ни трябват над 100 000 лева, за да успеем да изпълним докрая делото, но вярвам, че ще успеем”, убеден е кметският управник на село Джигурово.

В санданското село има само гробищен храм, който е малък и не отговаря на нуждите на местните жители. А и е много далече от населеното място, възрастните хора не могат да стигат до него. Новата света обител, която ще носи името "Свети свети Петър и Павел", е в самия център на селото, на метри от сградата на кметството. Храмът ще е на два етажа. Предстои да бъде завършен строежът, а след това да се изографиса.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини