Над 1 милион фиданки засади тази пролет ЮЗДП

Снимка: ЮЗДП, архив
Снимка: ЮЗДП, архив

Със засаждането на повече от 1 милион и 50 хиляди фиданки приключи пролетното залесяване и попълване на горските култури на територията на Югозападното държавно предприятие. Близо 2800 декара са създадените нови насаждения в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. По-големи залесявания се извършиха в териториалните поделения в Пирдоп - 187 декара, Елин Пелин – 172 дка, Брезник – 186 декара, Ихтиман – 137 дка, Благоевград – 121 декара, Самоков – 116  декара, както и в Кюстендил, Дупница, Сливница и Осогово.

Използвани са приоритетно местни широколистни видове - зимен дъб, цер, благун, червен дъб, космат дъб, както и топола, акация, обикновен кестен, явор и др.

И тази година се извършиха масови залесявания с участието на доброволци, студенти и ученици. Над 50 декара са създадените нови гори с доброволчески труд в съвместните инициативи, в които ЮЗДП осигурява подходящи терени и фиданки.

Разраства се тенденцията за финансиране на залесителни дейности от различни юридически лица и организации. Общо 20 декара нови гори в районите на Елин Пелин, Дупница и София са засадени с финансовата подкрепа на частни компании.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини