Община Петрич дава 30 000 лв. за проучване на Хераклея Синтика

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Община Петрич осигури 30 000 лева за археологическите разкопки на античния град Хераклея Синтика. Това ще позволи специалистите, начело с доц. д-р Людмил Вагалински, да започнат втори етап на проучването тази година. Те ще продължат работата си на 12 юни.

"Очакваме много нови открития – храм, театър, стадион”, заяви Сотир Иванов, директор на Исторически музей-Петрич.

Преди броени дни той и колегите му се натъкнали на посветителна плоча – постамент, върху който е имало бронзова статуя. Откритието е от средата на втори век. Бронзовата статуя е изчезнала отдавна, защото е била ценна. Запазен е постаментът, на който пише, че Хераклея Синтика благодари на дарител на града.

Плочата ще бъде експонирана за посетителите на древното селище.

Археолозите са намерили още 5 магазина, търговските обекти в античния град са вече 8, най-вероятно има още. Разкрит бе и форумът на древното селище точно пред магазините и в близост до базиликата. Това е бил центърът на обществения, културния и социалния живот в населеното място. 

Заради интереса на туристите към Хераклея Синтика със средства от капиталовите разходи на община Петрич предстои строеж на път. Той ще е от разклона за местността Рупите през отклонението за храма на Ванга и ще минава покрай минералните извори, за да се осигури добър достъп на посетителите до античния град. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини