Разкриха форума на древния град Хераклея Синтика

Снимки: Исторически музей
Снимки: Исторически музей

Археолози разкриха форума на древното селище Хераклея Синтика. Това е центърът на обществения, културния и социалния живот в населеното място. Той е много добре запазен и е явление за България. Дори плочникът отдолу е почти непокътнат, запазени са стълбите, както и няколко лъвски глави, които са част от покривната конструкция, укрепена с квадратни колони.

Да видят форума в Хераклея Синтика дошли преди дни кметът на община Петрич – Димитър Бръчков, и общински съветници. Целта на археолозите, които приключват първия етап от дейността си за тази година в края на тази седмица, е да консервират на място форума, за да може да се радват на ценната находка посетителите в античния град. В началото на юни екипът на доцент д-р Людмил Вагалински отново ще е на терен тук, за да продължи проучванията си до края на месец юли.

Преди време бе направено сериозно проучване с георадар. Сега са осигурени финансови средства по проект, за да се направи заснемане с лидар – технология за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти с помощта на лазери, камери и инфрачервена светлина.

Екипът ще продължи изследването и на комплекс от втората половина на 4-ти век преди новата ера. Възможно е обществената сграда от ранноелинистическата епоха да е била собственост на македонския управител по онова време. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини