Мемориалът на Делчевия род се руши, тръгна акция за реставрацията му

Снимка: bulgariainside.com
Снимка: bulgariainside.com

Благоевградчани стартират кампания за спешен ремонт на мемориала на Делчевия род, който се намира в двора на благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично“. Инициативата е на неправителствената организация „Форум Балкани”.

„Надявам се, че кампанията ни ще се превърне в общонационална и ще успеем да съберем необходимите средства. Възмутена съм от липсата на отношение към този исторически знак, където са положени тленните останки на най-близките хора на националния ни герой Гоце Делчев. В момента мемориалът е в окаяно състояние, голяма част от мозайката се руши. Пари за реставрация обаче няма”, сподели председателят на сдружението Цоня Кръстева. Тя вече е провела разговори със специалисти, които ще направят оглед на паметния знак и ще изчислят каква сума ще е необходима за ремонтирането на паметника. 

В западната част на двора на църквата „Въведение Богородично“ се намира мемориалът “Делчев род”, който е изграден през 1979-1980 г. Проектът е на колектив в състав арх. Богдан Томалевски, худ. Христо Стефанов и скулптор Иван Нешев. Композицията се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които са реализирани мозайки с исторически моменти от национално-освободителните борби на българите в Македония. Мемориалът е костница на рода на големия ни революционер Гоце Делчев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини