Благоевградският реставратор Илия Борисов направи дарение за бедните

снимка :  Станимир Радулов
снимка : Станимир Радулов

Благоевградският  художник-реставратор Илия Борисов на Разпети Петък направи голямо дарение в полза на социално слабите и бедните. Дарението бе прието с благодарност от председателката на Женското културно-просветно  дружество към ВМРО-БНД Благоевград Цоня Кръстева. Тя увери дарителя, че всичко, което е дарено ще стигне до предназначението си.

В хода на разговорите бе коментиран и въпросът за не доброто състояние на мемориала на „Делчевият род” в двора на благоевградската църква „Въведение Богородично“като се пое инициатива за организирането на общонационална кампания за събиране на средства за ремонт и възстановяване на мемориала.

В западната част на двора на църквата„Въведение Богородично“ в Благоевград  се намира мемориал “Делчев род”. Изгражда се през 1979-80 г. Проектът е на колектив в състав: арх. Богдан Томалевски, худ. Христо Стефанов и скулптора Иван Нешев. Композицията се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които  са реализирани мозайки с исторически моменти от национално-освободителните борби на българите в Македония. Мемориалът е костница на рода на Гоце Делчев. Върху плоча, поставена хоризонтално и под наклон, са изписани имената на Делчевия род.    

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини