Правят мега морски курорт на мястото на старото летище на Атина

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia


В Гърция ще се появи нов мега морски курорт, един от най-големите в Европа, на мястото на старото летище Хеленикон край Атина.
Министерството на културата в страната скоро ще определи границите на обекта, където инвеститори планират да вложат 7,9 милиарда евро. Така дълго отлаганият проект може най-накрая да продължи напред, съобщава Ройтерс, цитиран от БНТ.

Консорциум от инвеститори от Абу Даби и Китай, воден от гръцката компания Ламда, подписа споразумение през 2014 г. за наемане за 99 години на обширен район, където се разполагаше бившото атинско летище Хеленикон, и изграждането на крайбрежен град.

Гръцките депутати одобриха инвестицията миналото лято и инвеститорите се надяваха строителните работи да започнат през първата половина на тази година. Но инвестицията, ключова част от гръцката програма за приватизация в рамките на последния ѝ спасителен пакет, беше отлагана дълго време, тъй като властите се бавеха с демаркацията на зоната и даването на необходимите лицензи.

В съобщение, публикувано късно снощи в сайта на парламента, министерството на културата заяви, че е на финалния етап на определянето на границите на мястото. То обаче добави, че всички планирани дейности ще бъдат наблюдавани отблизо от гръцки експерти по археология преди издаването на каквито и да е разрешителни.

Бившето атинско летище Хеленикон беше затворено през 2001 г. и затъналата в дългове Гърция се опитва от повече от десетилетие да превърне площта от 170 акра в нещо, което би създало работни места и би дало тласък на икономиката, посочва Ройтерс./economic.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини