Община Гоце Делчев с поредна грижа за хората с увреждания

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов подписа споразумение с Министерството на труда и социалната политика, с което се финансира подадения общински проект за изграждане на „Надстройка и осигуряване на достъпна среда на ЦНСТ за възрастни хора с умствена изостаналост в гр.Гоце Делчев“.

Стойността на проекта е 179 842 лева, от които 122 293 лева са от Министерство на труда и социалната политика и 57 549 лева са съфинансиране от Община Гоце Делчев.

Центърът за настаняване от семеен тип за възрастни хора с умствена изостаналост (ЦНСТ) в гр.Гоце Делчев функционира от 01.04.2014 г. Помещава се на втория етаж в масивна двуетажна общинска сграда на ул. “Стара планина“, която е реконструирана, оборудвана и обзаведена, чрез реализиране на няколко проекта с финансиране от Социално-инвестиционен фонд, проект „Красива България“, общински средства и дарения. На първия етаж в сградата функционира напълно самостоятелно друг ЦНСТ - за възрастни хора с деменция. 

Капацитетът на центъра е 14 места и той е напълно зает. Всички потребители имат ТЕЛК за умствена изостаналост, но повечето от тях имат и други съпътстващи физически заболявания. Повече от половината са на възраст над 40 години и изкачването на стълбите до втория етаж им костват много усилия, тъй като няма изградена достъпна среда. Центърът разполага с една дневна от 19,50 кв.м., която е твърде тясна за всички потребители и техните занимания. Налице е належаща необходимост от разширение на центъра и осигуряване на допълнителни помещения за неговото нормално функциониране и предлагане на по-качествена услуга. 

Одобреният по програма „Красива България-2017“ инвестиционен проект включва изпълнение на строително-монтажни работи за разширение на ЦНСТ чрез изграждане на допълнителни помещения: трудово-терапевтичен кабинет, дневна зала, тоалетна (пригодена за хора с увреждания), складово/мокро помещение, както и асансьор, осигуряващ достъпна среда до втория етаж на сградата. Изброените помещения се предвижда да бъдат изградени чрез надстрояване над съществуващите пералня, котелно и склад разположени на първи етаж. Достъпът до новоизградените помещения ще бъде директен от съществуващия коридор на втория етаж, а достъпната среда ще бъде осигурена, като се изгради външен асансьор до втория етаж. 

В момента подготвя документацията за провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнители. Строителството трябва да приключи до края на календарната 2017 г.

Община Гоце Делчев натрупа опит в изпълнението на проекти по програма „Красива България“. През 2016 г. бяха реализирани 2 проекта – саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на ЦДГ с.Корница и осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания в административната сграда на Община Гоце Делчев. През 2015 г. година бе реализиран Кризисен център на ул. „Драма“ в гр.Гоце Делчев, а в годините преди това - Дома за стари хора и ЦНСТ.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини