Дни преди вота, тютюнджиите правят протест, блокират пътя за Гърция

Иван Сабахлъков, снимка: ИлинденПрес
Иван Сабахлъков, снимка: ИлинденПрес

Тютюнджиите в Неврокопско излизат на протест. След неколкократни предупреждения към земеделското министерство за напрежение в сектора и евентуални бунтове, следващата седмица стотици стопани ще блокират пътя за Гърция, само 4 дни преди парламентарните избори.

Те ще се съберат в сряда край хаджидимовското село Садово и ще спрат движението към южната ни съседка. По този начин те ще изразят своето недоволство от различния размер на доплащанията за реколта 2016 г. и за неплатеното „зелено злато” от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис”.

„Имам уверението на кмета на община Хаджидимово Людмил Терзиев, че ще ни разреши този протест. Ще ни подкрепят много други земеделци и животновъди, които са недоволни от забавени субсидии и от куп други проблеми в бранша. На Консултативния съвет преди дни трябваше земеделското министерство да отмени решението, с което бяха дискриминирани хиляди тютюнопроизводители. Показах им две решения на Върховния административен съд. Но явно в това министерство решенията на съда не важат и те са над тях”, призна председателят на Сдружение „Басма” – Иван Сабахлъков.

Въпросното решение е за размера на премиите за сорт „Басми” -  за тютюнопроизводители с количества до 2 т. да се плаща по 2,45 лева на килограм, за тютюнопроизводители с количества над 2 т. - по 1,65 лева, а за тези, които са произвели до 1 тон – 2,55 лева. Според производителите този начин за определяне на субсидиите е дискриминационен, още повече че на два пъти Върховен административен съд осъди земеделското министерство заради тази разлика в премиите и липсата на равнопоставеност.

Според ощетените тютюнджии, които са произвели над 2 тона тютюн, подобно решение е абсурдно, защото тези, които работят повече, получават по-малко от тези, които работят по-малко. „Сигурно е, че ще блокираме пътя за ГКПП-Илинден-Ексохи, този път полицията няма да ни спре. Искаме да ни чуят всички, че не бива да се разделят производителите и да се настройват едни срещу други с различни премии”, каза още Сабахлъков.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини