Поставят отново на дневен ред изграждане на язовир над Брезница

Сниммка: Profit.bg
Сниммка: Profit.bg

Община Гоце Делчев отново ще постави на дневен ред въпроса с изграждането на язовир над село Брезница. Повече от 15 години местната власт настоява за реализиране на проекта, тъй като климатът в региона се променя, има недостиг на вода, оттоците от реките са все по-недостатъчни.

Експерти са категорични, че това е удачно решение на проблема. „Но трябва подкрепа от държавата, може да се направи язовир с публично-частно партньорство", заяви кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Според него подобно съоръжение ще струва около 30 милиона лева, но ще осигури вода и за съседните общини Хаджидимово и Гърмен. Тъй като то ще е високо, на близо 1400 метра надморска височина в Пирин планина, има възможност гравитачно водата да стига дори до курорта Банско.

Според него е време сериозно да се обърне внимание на тази идея, защото с всяка изминала година водата в региона намалява.

„Най-важното е, че имаме разбирането на собствениците на частните земи в местността, където искаме да е бъдещият язовир, както и на местните жители, а и на съседните общини. Водоемът ще е близо до река Туфча. Трябва само да има воля в управляващите, за да се изгради това важно за целия регион водно съоръжение”, категоричен е градоначалникът на Гоце Делчев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини