Стопани запалиха бали с тютюн край Господинци, искат равни доплащания

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Със запалени тютюневи бали тютюнопроизовдителите в Неврокопско предупредиха държавата, че няма да се откажат да отстояват своите права. Тази сутрин десетки тютюнджии се събраха край гоцеделчевското село Господинци на протестен митинг, организиран от Сдружение "Басма".

Недоволството на местните стопани е от начина на определяне размера на националните доплащания за реколта 2016 г. по сортови групи. Другата причина е, че гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис” дължи пари на стотици производители за взета, но неизплатена реколта от миналата година.

"Решихме да не блокираме пътя за ГКПП-Илинден-Ексохи, защото получихме уверение за спешна среща със служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, на 7 март”, призна председателят на сдружението Иван Сабахлъков.

Той уточни, че и тази година ще има явна дискриминация към хиляди тютюнопроизводители, ако не се вземат навременни мерки. И припомни, че на два пъти Върховен административен съд осъди земеделското министерство за тютюневите реколти през 2013 и 2014 г. Причината е в липсата на равнопоставеност при премиите. В момента предложението на МЗХ е за тютюнопроизводители с количества до 2 т. да се плаща по 2,45 лева на килограм, за тютюнопроизводители с количества над 2 т. - по 1,65 лева, а за тези, които са произвели до 1 тон – 2,55 лева.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини