Отказват пари за ремонт на пътя до село Златолист заради малко жители

Храмът на Преподобна Стойна, снимка: ИлинденПрес, архив
Храмът на Преподобна Стойна, снимка: ИлинденПрес, архив

Заради малко жители село Златолист остава без ремонт на път. Шансът с европейски пари да се обнови разбития 6-километров път от село Катунци до село Златолист е минимален. Причината е в това, че в населеното място живеят много малко жители. Едва десетима души са с адресна регистрация тук, но селцето е магнит за хиляди туристи от страната и чужбина, защото тук се намира църквата на Преподобна Стойна - "Свети Георги".

Всички посетители обаче са принудени да стигат до Златолист по осеян с дупки път. Затова община Сандански кандидатства с проект по Програмата за развитие на селските райони, защото трябва сериозна инвестиция за цялостния ремонт и асфалтирането на пътя до храма. Целта е да може лесно и удобно да се стига до светата обител, към която интересът на миряните се увеличава с всяка изминала година. От пролетта до есента почти всеки уикенд идват по 30-40 автобуса и стотици леки коли.

Оказва се обаче, че основен критерий за одобрението на проекта на Община Сандански от европейската програма, е броят на местните жители. В същото време Общината няма необходимия финансов ресурс сде може да сама да ремонтира шосето.

В храма, в който е живяла Преподобна Стойна, с надеждата за изцеление и помощ идват миряни от страната и чужбина. Пророчицата е обитавала стая на втория етаж на светата обител в началото на миналия век. Местните хора я смятат за светица и предшественичка на Ванга.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини