Референдумът за ромското гето в Гърмен - отново на дневен ред

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Административният съд в Благоевград отмени решение на Общинския съвет в Гърмен, с което бе отхвърлено искането за референдум за застрояване на ромската махала в местността Падарката край  с. Марчево, пише Дарик Благоевград.

Миналата година през месец юни инициативен комитет внесе в местния парламент подписка с искане за местен референдум относно намерението на общината да разреши изработване и приемане на подробен устройствен план – план за регулация и застрояване на имоти в м. Падарката за жилищно строителство.

Общината иска да даде право на живеещите там роми да си постоят законни къщи. Жителите на Гърмен, Марчево и Огняново отдавна протестират и са против съществуването на ромското гето. Общинският съвет в Гърмен отхвърли искането на инициативния комитет за допитване до народа. Решението е прието със 7 гласа "за", 0 "против" и 6 "въздържали се" от присъстващи 13 съветници. Общият брой на съветниците е 17.

Съдът е категоричен, че решението е нищожно, тъй като не е прието с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците, който би трябвало да е 9. Магистратите върнаха преписката в Общинския съвет за ново произнасяне по искането за местен референдум. Общинският съвет е осъден да плати на областната управа, която обжалва решението 300 лв. за юристконсултско възнаграждение. От касата на местния парламент ще трябва да платят и 910 лв. съдебни разноски и на инициативния комитет, който също обжалва в съда.
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини