Зам.-министър Цветан Димитров обеща изкупната кампания на тютюна да стартира активно

Зам.-министър Цветан Димитров обеща изкупната кампания на тютюна да стартира активно
Снимка: ИлинденПрес, архив

Изкупната кампания на тютюна в Гоцеделччевско стартира активно. Това обещаха представители на фирмите днес на нарочна среща с  кметове и тютюнопроизводители в Пиринско.

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров обеща до 2-3 седмици измененията на Закона за тютюна и тютюневите изделия ще влязат за обсъждане в парламента.

„Достигахме догоорка и за изкупните цени. Смятаме, продукция 2015 г. е по-качествена от тази през 2014 г. и затова очакваме по-високи цени.  Но от фирмите предупредиха, че е тяхно право да решат колко пари да дадат за килограм тютюн”, каза кметът на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България Арбен Мименов.

Зам.-министър Димитров пое ангажимент държавата да съдейства да се изкупят всички количества произведен тютюн, тъй като половината от тютюнджиите нямат сключени договори с фирмите. Според Мименов с приемането на новия закон ще се регламентира част от отношенията между купувачи и продавачи в бранша. Ще има фиксирани дати за начало и край на изкупната кампания.

Ще се въведе лимит до 3% от продукцията на един стопанин да са неплатими количества, а не по 6-7% от тютюна да не се плаща, както е в момента.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини