Експерт: Утре може да се тревожим за недостиг на суровини

Габриела Руменова
Габриела Руменова

Ако днес коментираме причините за повишаването на цените на храните в магазините, което е функция от много и различни фактори, трябва да си дадем сметка, че без промяна във влияещата на околната среда човешка дейност, е неизбежно утре да не се наложи да обсъждаме недостиг на суровини и ресурси в световен мащаб. Дошло е време да променим своите навици като потребители, за да помогнем на природата да остане в тези граници, които ще гарантират наличието на ресурси и за следващите поколения.

Тази теза сподели основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

“Неслучайно определеното от Потребителския интернационал мото за отбелязването на Деня на потребителя тази година е: “Справедлив преход към устойчив начин на живот“. Зад посланието стои идеята как да потребяваме така, че да имаме жизнено необходимото и достъп до него за всеки от нас.”, посочи Руменова. “Може да реферираме към публикуван преди половин година доклад с резултатите от първия научен труд, който прави количествено определяне на безопасни и справедливи граници на потреблението до 2050 г., в които човечеството да продължи да има достъп до необходимите количества храна, вода, енергия, жилища и транспорт, без да дестабилизира земните системи.“, припомни тя.

Изследването е на 60 независими учени от цял свят, според които бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, а данните от него сочат, че най-богатите 10% от световното население консумират толкова енергия, колкото най-бедните 80% и са отговорни за повече емисии от останалите 90%. Същевременно между 23% и 62% от световното население нямат адекватен достъп до ресурси за посрещане на основни нужди. Парадоксалното е, че бедните имат най-малък принос за климатичните промени, а са много по-засегнати от последиците от тях (загуба на биоразнообразие, замърсяване и недостиг на вода и др.).

„Активната роля за необходимата промяна е на потребителите, защото задачата на търговците е да реализират възможно най-много стоки на възможно най-висока цена. Нашият интерес като потребители обаче е да не се поддаваме на изкушението за импулсни сделки и да съумяваме да се ограничаваме в рамките на необходимото. Това не означава да се лишаваме.“, отбеляза още Руменова. Тя цитира данни, според които средно годишно в ЕС се изхвърля 60 милиона тона храна или около 130 килограма средно на човек, като 54% от нея е от домакинствата. България също е част от тази статистика, като у нас средното количество изхвърляна храна на човек на годишна база е над 90 кг.

Габриела Руменова обобщи, че сред факторите за поскъпването на храните са сезонността и увеличаването на цените на суровините в световен мащаб заради климатичните промени. “Има сезонност по отношение на суровините и ако след месеци някои продукти поевтинеят, то най-вероятно това няма да е в резултат на наложени от държавата мерки, а защото в този период производството се е увеличило. Освен това, суровините поскъпват в световен мащаб и ние трябва да си зададем въпроса как човешката дейност се отразява на околната среда, защото това има отношение към реколтата.“, завърши тя.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини