Откриха ново находище на защитен кълвач край Якоруда

Снимки: Парк
Снимки: Парк "Рила"

При теренни наблюдения извършени от екип на Дирекция Национален парк „Рила“ беше установено ново находище на планински трипръст кълвач в района на местността „Калдарица“, на 2000 м надморска височина на територията на Национален парк „Рила“ в Парков участък Якоруда.

Новото находище ще допълни научната информация, която е в изпълнение на извършваните приложните изследвания за „Картиране местообинатията на консервационно значими животни“ от Плана за управление на Национален парк „Рила“. С него се цели установяването на числеността, трофичните връзки, биологията на размножаване и перспективите за оцеляване на популацията на редки и застрашени видове животни в защитената територия.

ДНП „Рила“ планира да извърши допълнителни проучвания на новото находище на планински трипръст кълвач, както и на нови потенциални места на разпространение.

Планинският трипръст кълвач (Picoides tridactylus) е включен в Червената книга на България с категория „застрашен“ EN [A4 (C, E)], в приложения II и III на Закона за биологичното разнообразие, Директивата за птиците и Бернската конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания.

 

Разпространението на вида в България е в планините Рила, Пирин, Западни Родопи и Витоша, като числеността варира около 90 и 130 гнездови двойки.

 

В Рила планинския трипръст кълвач се среща в типичните му местобитания, представени от стари иглолистни, предимно смърчови гори с повече отмиращи дървета, като тук е най-високоразположената популация, на надморска височина 1900-2000 м н. в.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини