Кога ще се повтори вчерашния инцидент с лифта край Добринище?

снимка: keramatad.com
снимка: keramatad.com

Служители на Държавната агенция за технически надзор правят замерване на въжето на седалковия лифт край Добринище, върху който вчера се стовари огромно дърво. Инспекторите ще проверят дали въжето не е наранено от тежестта на падналия бор. 

"Ако всичко е наред лифтът ще заработи в следобедните часове", заявиха от фирмата, стопанисваща съоръжението.  

Вчера един изсъхнал бор изложи на опасност живота и здравето на двайсетина скиори, сред които и малки деца. Около 15 часа огромно дърво се стовари върху седалковия лифт край Добринище и спря движението на въжената линия. Близо час и половина изплашените туристи останаха да висят във въздуха при минусови температури и силен вятър.

За щастие планинските спасители и служителите на фирмата, стопанисваща въжената линия, си свършиха работата и свалиха до начална станция на лифта блокираните хора без да да има пострадали.

Никой обаче не може да даде гаранция, че подобно нещо няма да се повтори. От години от дружествата, стопанисващи въжените линии, настояват да се разширят просеките около лифтовете, за да не се стига до такива инциденти. Изпратени са десетки писма за това, за да се гарантира живота и здравето на туристите.

Компетентните институции обаче мълчат всеки път, щом стане въпрос за отрязване на каквото и да било дърво в планината.

Така животът и здравето на туристите остават отговорност единствено на търговските дружества, управляващи лифт съоръженията. Те обаче са безсилни пред природата и е въпрос на време някое друго дърво да се стовари върху някой лифт и да скъса въжената линия.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини