Тази събота Симитли посреща над 3000 кукери от страната и чужбина

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Над 3000 участници от цялата страна ще дефилират на 14-ото издание на фестивала на кукерските и маскарадни игри “Симитлия-Древната земя на кукерите” в Симитли тази събота. Приемането на заявки за участие приключи, а желаещите да участват наброяват над 3000. Тази събота 14 януари, на стадион  „Септември” ще дефилират едни от най- уникалните кукери от цялата страна.

Четиринадесет години зрелищно шоу, запазване на кукерските  поверия, събрани във фестивал, който за 14-ти път ще  разкаже на хилядите гости, които идват в Симитли, че магията е жива, че нищо не може да спре съществуването на изконната традиция на Сурва. През 2016 година фестивалът  събра хиляди кукери, станчинари, бабугери, арапи и сурвакари  от цяла България. 

Тази година на 14-ото издание очаква земята под краката на  гости и домакини да бъде разтресена от още повече участници.
Кукерите от общината са в осем групи за маскарада, а в „Симитлия – Древната земя на кукерите” ще дефилират деветнадесет гостуващи групи. Четири  групи от страната за първи път пристигат в Симитли. 

Тази година към фестивала  има изключителен  интерес от групите от Ямболско, които са най- многобройни сред гостуващите групи на кукерското дефиле в Симитли. За първи път в Симитли ще гостуват кукери и от Калофер, село Търничени, село Христо Даново и село Зимница, Ямболско.

Големият празник е в събота, 14-и януари от 10:00 часа на стадион  „Септември” в град Симитли. Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за четиринадесета поредна година, под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините. Тази година 27 групи и над 3000 участници ще се представят в целия си блясък пред хилядите гости и приятели на Симитли.
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини