Паметник на Стоян войвода откриха край Кресна

Снимка: Община Кресна
Снимка: Община Кресна
В местността Пейо Яворов край първокласен път Е-79, в близост до отбивката за селата Стара Кресна и Ощава, вече има паметник на Стоян войвода. Това стана по инициатива на Община Кресна, Туристическо дружество "Синаница" и Национално дружество "Традиция" - Регионален клуб "Благоевград". Те именуваха паметника на главния войвода на Кресненско-Разложкото въстание, който нямаше досега свой паметник, нито пък е известно мястото, където почиват костите му.
 
В историческата памет на местните хора неговото име се родее по недостижимост в своето мъченическо величие с името на Апостола на свободата - Васил Левски.
 
Стоян Карастоилов или както е по-известен тук, Стоян Войвода, е истинският водач и пръв войвода на Кресненско-Разложкото въстание от 1878 г. За съжаление, както често се е случвало в нашата история, завистта, черното предателство и егоизмът на други погубват и този велик син на България. По спомените на Зора Загорска костите му два пъти са изваждани и пренасяни от място на място, дордето времето напълно изличило спомена.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини