Глобиха двама чужденци за къпане в Седемте рилски езера

Снимка: НП
Снимка: НП "Рила"

Двама чужденци са прекрачили това лято забраната, за да влязат във водите на някое от Седемте рилски езера и да се изкъпят. На единия вече му е връчено наказателното постановление, а другият ще го получи в близките дни. Финансовата санкция за подобно провинение не е малка - от 500 до 2000 лева. Солените глоби са заради факта, че езерата в циркуса са под заплаха. Доказано е, че свличането на земни маси от туристическите пътеки и органичните замърсители от засиления туристопоток и къпането в езерата са сред основните причини за затлачването на езерата и развитието на нетипична растителност, а това води до заблатяване. Има още три случая на територията на парка на къпане на туристи в езера, но те не са в циркуса, където са Седемте рилски езера. Нарушителите са двама чужденци и един българин.  

През активния сезон - юли и август, в циркуса на седемте рилски езера има поне четирима души физическа охрана. Няма как обаче до всяко езеро да има охранител по всяка време на денонощието. Добрата новина е, че българите вече са дисциплинирани и не навлизат във водата, сигналите за нарушенията на чужденците са подадени от наши сънародници.

Веднага наши служители са им съставили актове за установяване на административно нарушение, казаха от Дирекция „Национален парк „Рила“.

Дрон с камера също следи всеки ден за спазването на забраната да няма къпещи се туристи в Седемте рилски езера, които са един от стоте национални туристически обекта и са изключително посещавани от туристите през лятото. Техниката се ползва, за да се ловят туристи, които се къпят в езерата, палят огън и разпъват палатки. Един нашенец е санкциониран това лято за опит да си постави палатка и да лагерува край Седемте рилски езера.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини