Община Благоевград извозва без пари строителни отпадъци на граждани, за да не се множат сметищата

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Общинският съвет в Благоевград прие днес предложението на кмета Методи Байкушев за отпадане на таксата за предоставяне на контейнери и извозване на строителни отпадъци за физически лица. От началото на месец октомври тази услуга ще е напълно безплатна, а единственото, което гражданите трябва да направят, е да поръчат услугата на следните телефони - 0896831664 или 0894485351. 

Досега това струваше на благоевградчани 54 лева. По-малки количества строителни отпадъци хората ще могат да поставят в чувал и да оставят до контейнера за битов отпадък, като уведомят предварително ОП „Чистота" на посочените телефони.

Остава ангажиментът на юридическите лица да сключат договор с лицензиран оператор на площадка/депо за строителни отпадъци по чл. 35 от ЗУО. 

Тази промяна ще създаде удобство на гражданите и намаляване на нерегламентираното и незаконно изхвърляне на строителни отпадъци, и на разходите за почистването им от общинското предприятие „Чистота". Това ще подобри чистота на околната среда, а гражданите на Благоевград и малките населени места ще са мотивирани да използват услугите на общинската фирма.

През юни тази година, за да предотврати екологична криза, кметският екип затвори функциониращото от години незаконно сметище в село Изгрев и подписа договор за извозване на строителни отпадъци на лицензираната за целта площадка в община Бобошево. Това реши дългогодишният проблем в с. Изгрев с преминаващите тежки камиони, които рушаха улици, замърсяваха въздуха и създаваха опасност за живота и здравето на живущите в селото.

Въпреки това проблемът с нерегламентирани сметища на територията на общината остава, а справка на ОП „Чистота - Благоевград" за последните месеци показва, че разходите за почистването им се увеличават.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини