Край Разлог откриха най-голямата инсталация за съхранение на електрическа енергия в Югоизточна Европа

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог
Най-голямата инсталация за съхранение на електрическа енергия от батерии е край град Разлог. Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев присъства вчера на откриването на обекта, който е мащабен, тъй като това е най-голямата инсталация за съхранение на електрическа енергия не само в България, а и в цяла Югоизточна Европа.
 
Кметът на община Разлог благодари на инвеститорите за избора им да позиционират обекта на територията на град Разлог. Според него това е показателно за отношението на местната власт към инвеститорите и за усилията, които полага за реализиране на техните инвестиционни намерения.

Китайският производител на стационарни батерии Hithium е доставил батерийните продукти за проект с капацитет за съхранение от 55 MWh - 16 контейнера с капацитет по 3.44 MWp всеки. Системата е интегрирана с вече съществуваща слънчева централа с мощност 33 MWp. Те разполагат с широк работен температурен диапазон, като по този начин системата за съхранение на енергия може да работи без прекъсване дори при екстремни метеорологични условия, твърди компанията.

С нарастващия мащаб на слънчевото производство в региона съхранението на енергия придобива все по-голямо значение, тъй като позволява на производителите да доставят соларна енергия по-надеждно.

Това е първият съвместен проект на Hithium и „Соларпро“, която е част от регистрираната във Виена Renalfa Solarpro Group GmbH.

Фотоволтаичният парк в Разлог е собственост на компанията „Инвесто Партнърс“ АД. Соларният парк е в експлоатация от август 2022 г.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини