Отново напрежение между Косово и Сърбия, затворени са два пропускателни пункта

Отново напрежение между Косово и Сърбия, затворени са два пропускателни пункта

Отново напрежение по границата между Сърбия и Косово. Властите в Прищина затвориха два пропускателни пункта, след като протестиращи на сръбска територия блокираха пътища и започнаха да спират автомобили с косовски документи, предаде БНТ. 

Недоволството на сърбите е насочено срещу закриването на сръбски структури в Косово, направено в края на август. Косовското правителство съобщи, че затворените институции са работели директно под ръководството на Белград и са фалшифицирали документи.

Протестиращите в Сърбия настояват контролът на районите със сръбско население в Косово да бъде поет от международните сили КФОР.

Малка група протестиращи се събраха на няколко километра от косовската границата в Сърбия, в близост до най-малко три гранични пункта, и проверяваха дали шофьорите имат пътни документи, издадени от Косово.

„Маскирани екстремистки групи на сръбска територия избирателно и с фашистки подход спират граждани, които минават транзитно през Сърбия “, написа в профила си във Фейсбук вътрешният министър на Косово Джелал Свечля, като съобщи, че страната му затваря двата гранично-пропускателни пункта Мердаре и Бърняк.

Други четири гранични пункта между двете страни остават отворени.

 

Въпреки че Косово е признато от повече от 100 държави, Сърбия го смята за част от територията си. Белград обвинява косовското централното правителство, че потъпква правата на етническите сърби и отхвърля обвиненията, че подклажда размирици в Косово.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини