Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо от всякога

Снимка: BBC
Снимка: BBC

В скорошно съвместно изявление САЩ, Катар и Египет заявиха, че са представили предложение за споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, което "стеснява пропастта" между Израел и Хамас, съобщава BBC.

Израел заяви, че всяко споразумение за прекратяване на огъня ще изисква освобождаването на останалите заложници, взети в Газа от екстремисти по време на атаката срещу Израел на 7 октомври. Някои от 251-те заложници вече са освободени, а за други се смята, че са загинали в Газа.

Роднини на заложници, които все още са в Газа, наричат ​​настоящите преговори "последен шанс" някои от тях да бъдат извадени живи.

След 10 месеца война и хиляди жертви има огромен натиск за прекратяване на огъня. По-широк регионален конфликт, в случай че преговорите между Израел и Хамас се провалят напълно, е различна възможност и е нещо, от което всички замесени се страхуват.

Очаква се технически екипи да продължат да работят през следващите дни върху подробностите за това как да се приложат предложените условия, преди висши правителствени служители да се срещнат отново в Кайро, надявайки се да постигнат споразумение по условията, изложени в Доха.

Въпреки че изявлението на посредниците очевидно е положително развитие, все още трябва да се извърви дълъг път, преди да бъде договорено прекратяване на огъня.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини