С усмивки и настроение студенти завършиха Летния семинар по български език и култура на ЮЗУ

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Официалното закриване на Летния семинар по български език и култура, организиран от Филологическия факултет, се превърна в празник за участниците, преподавателите и гостите на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Двете седмици, наситени с практически часове по български език, интересни тематични лекции и културни мероприятия, изминаха неусетно за курсистите от Университета „Фан Ноли“ в гр. Корча, Албания, учителите и учениците с български произход от Община Булкиза, Албания и Димитровград, Сърбия.

На тържеството присъстваха заместник-ректорите на Югозападния университет – доц. д-р Илия Недин, доц. д-р Вяра Кюрова и доц. д-р Петрана Стойкова, а сертификатите на участниците бяха връчени лично от изпълнителния директор на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова. В своето емоционално слово тя изтъкна значимостта на отличното сътрудничеството между ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Агенцията при провеждането на подобни събития с цел утвърждаването на българската идентичност. Тя поздрави целия организаторски екип и участниците и отбеляза, че подобни инициативи показват съпричастността и грижата на България към българите извън пределите на страната.

Деканът на Филологическия факултет, доц. д-р Радослав Цонев, също отправи приветствие и подчерта важната мисия на факултета за разпространението и опазването на българския език, традиции и култура.

За празничната атмосфера се погрижиха децата от фолклорна група „Джумайчета“ с ръководител Иван Кацарски и танцов ансамбъл „Вихрен“ с художествен ръководител Борислав Мутафчийски, които допринесоха със своите изпълнения за незабравимото преживяване на всички присъстващи.

Датата съвпадна и с официалното пенсиониране на дългогодишния секретар на Филологическия факултет и на Катедрата по български език – Величка Сотирова. В знак на обич и признателност за нейната всеотдайност колегите от факултета я изненадаха със специален подарък, а доц. д-р Радослав Цонев ѝ благодари за всичко, пожела ѝ да се наслаждава на заслужената почивка и да не забравя, че вратите на Филологическия факултет ще бъдат винаги отворени за нея.

Тържеството завърши с коктейл и снимки за спомен, както и с обещания за бъдещи срещи. Летният семинар по български език и култура остави трайни следи у всички участници не само с придобитите знания за българския език и българската култура, но и с гостоприемството на университета, споделените моменти и новите приятелства.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини